Pomidorium

 

Jakie pomidory są najlepsze?              

  

                   Najsmaczniejsze i najbogatsze w witaminy są pomidory prosto z krzaka. Ale z zalet pomidorów możemy korzystać przez cały rok. Bezcenne dla zdrowia substancje znajdziemy również w sporządzonych z pomidorów przetworach - sosach, keczupie, pomidorach suszonych.

                  Wbrew powszechnym opiniom, nie ma większego znaczenia, czy pomidor wyrósł w szklarni, czy na polu. Najważniejsze, by był świeży i dojrzały. Najsmaczniejsze, a zarazem najzdrowsze są pomidory, które mają wyraźny, przyjemny zapach (wąchamy go od strony szypułki). Mocny aromat świadczy o tym, że pomidorom  pozwolono spokojnie dojrzewać na krzaku. Przedwcześnie zerwane i “dochodzące” np. na parapecie zawierają o wiele mniej substancji zapachowych. Przy zakupie zwracaj także uwagę na kolor skórki - powinna być intensywnie zabarwiona również przy samej szypułce.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/pomidory-koktajl-witamin-i-mineralow_33668.html



Dodaj komentarz






Dodaj

Komentarze

Damian, Dodany: 02.04.2017, 12:08
Swietna strona. Bardzo pomocna!! Polecam

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl